В десетия епизод наспециален гост е математикът проф. Николай Витанов. След

...
В десетия епизод наспециален гост е математикът проф. Николай Витанов. След
Коментари Харесай

Проф. Николай Витанов: 30 на сто от хората със симптоми не са регистрирани в официалната статистика

В десетия епизод на специфичен посетител е математикът проф. Николай Витанов

След като прекосяваме през така наречен " примитивен пик "   на разпространяването на ковид, той разяснява по кое време и какво ни очаква през така наречен " второстепенен пик " .



Математикът на Щаба изясни, че от предходната година до момента са изчислявали количеството на хората - безсимптомни носители на вируса, посредством цифрата 4 , по което би трябвало да се умножава броят на записаните случаи.

" Сега обаче хората без симпотми не се записват. Те са 30 на 100 по-малко от действителният брой . Така че, в този момент се взема поради цифрата на записаните, / които са 2/3 от действителните случаи /, умножавате го по 4, с цел да получите визия какъв брой индивида се срещат с вируса действително за деня. Ако в петък са били 1800 души регистрирани / това са 2/3 / и плюс 900 стават 2700 души, умножаваме по 4 и по този начин получаваме 10 хиляди души, които действително в петък са се срещнали с ковид ", обясни проф. Николай Витанов.

По думите на математика общият брой на вирусоносителите е още по-голям. Този брой се трансформира, обаче и към тези хора, които към този момент са преболедували и изгубили имунитет, би трябвало да прибавим и иминузираните:

" Така излиза наяве, че към 2 милиона и 200 хиляди души у нас имат отбрана против COVID-19 сега - това е т.нар.  щит против вируса . Което е извънредно незадоволително. А това число и ще понижава , надалеч сме от груповия имунитет, още повече, че имунизацията не е задоволително интензивна... ", счита още проф. Витанов. 

Самият математик е имунизиран с две дози. Но счита, че хората сами би трябвало да вземат това решение .

Слушайте епизода тук:



Или тук:



От диалога ще научите още:

✅ Има ли оценки какъв брой са действително преболедувалите

✅ Голяма ли е разликата с публично оповестените

✅ Какъв оптимален брой инфектирани с Коронавирус би могъл да се чака на ден

✅ Броят на инфектираните до в този момент и на имунизираните приказва ли за скок на в заболеваемостта

✅ На тази база имунизирани по кое време можем да чакаме епидемиологичен гърмеж

✅ При какъв % имунизирани може да се чака привършване на епидемията в България



Проф. Витанов съобщи, че откакто оповестил кой от злобарите ще го замества след октомври, с цел да не плаши хората със стряскаща статистика, нито един канидидат не се явил .

" Заплашват ме поради моите калкулации. Аз схващам това като обикновено. Направих статистика какъв брой индивида не поддържат ограниченията от март 2020 до момента - това са 24,3 на 100 - почти 1/4. Според мен вторичният пик на четвъртата вълна ще е през началото октомври и по тази причина има действителни аргументи. Притеснявам се по какъв начин ще се лекуват хората тогава в къщи, с цел да не се натоварва здравната система... "

Математикът пресметна за БНР, че при 40 000 имунизации дневно, можем да чакаме привършване на епидемията в България.

Всички епизоди на подкаста " Covid имунизациите " можете да чуете:
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР